Bijtelling berekenen

Wilt u snel berekenen hoeveel bijtelling u netto moet betalen? Het formulier op deze pagina geeft u snel inzicht in hoeveel u maandelijks moet betalen. U berekend de bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. Eventuele accessoires zoals een trekhaak hoeft u niet mee te tellen.

Bijtelling berekenen 2018

Rekenvoorbeeld Bijtelling

Het bijtellingspercentage zegt nog niks, zonder dat je weet wat je nu precies voor een auto moet betalen. Het bedrag wat je uiteindelijk per maand moet betalen is de netto bijtelling.

Hoe kan je de netto bijtelling berekenen? De bijtelling betaal je over de cataloguswaarde van de auto. Eventuele accessoires die achteraf zijn gemonteerd, zoals bijvoorbeeld een trekhaak, tellen hierbij niet mee. In onderstaand rekenvoorbeeld leggen we uit hoe je de bijtelling berekenen kan.

Rekenvoorbeeld bijtelling berekenen

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van onderstaande gegevens. Deze kunnen in je eigen situatie anders zijn.

  • Cataloguswaarde auto: € 40.000
  • Bijtellingscategorie: 22%
  • Belastingschijf inkomstenbelasting: 42%

De bruto bijtelling is per jaar 22% van de cataloguswaarde van € 40.000. Dit is € 8.800,- bruto per jaar. Bij een belastingschijf van 42% komt dit uit op een netto bijtelling per jaar van € 3.696 of € 308 per maand.

Zou je voor kiezen voor een volledig elektrische auto zoals bijvoorbeeld een Nissan LEAF of de BMW i3, dan hoeft u maar 4% bijtelling te betalen, levert dit de volgende besparing op:

4% * € 40.000 = € 1.600
42% * € 1.600 = € 672 per jaar of € 56 per maand.

Ten opzichte van een auto met 22% bijtelling scheelt dit maar liefst € 8.128,= per jaar. Zo zie je dat het op jaar basis veel geld kan schelen door te kiezen voor een auto die in de lagere (elektrische) categorie voor de bijtelling valt.